Geslacht bepaling bij Agapornide/Alle Vogels

Er zijn verschillende manieren om onderscheid te kunnen maken tussen man en pop.
Zo zijn er mensen die aan de vorm van de bek(bij man is de snavel krommer)of de vorm van de kop (bij de pop breder) kunnen zien of ze
met een man of een pop te maken hebben, maar de bekken test toch de meest gebruikte en de meest betrouwbare methode.
Bij deze test wordt het bekken afgetast met de wijsvinger. Bij volwassen exemplaren is het bekken bij poppen namelijk doorgaans veel wijder(bij poppen moet het ei erdoor) dan bij de mannetjes. Deze methode is nooit helemaal betrouwbaar, maar kan toch een goede indicatie geven. Het beste werk dit bij wat oudere vogels +/- 9 maanden.
De poppen zitten lager en breder met de poten op de stok,poppen zijn dominanter,poppen zijn forser,poppen bijten harder!!!

Lukt het niet op deze manier, dan kunt u het volgende trukje toepassen. Zet een aantal vogels bij elkaar en stel medere nest kasten ter beschikking. Na een tijdje zullen koppeltjes zich ‘s nachts terugtrekken in het broedblok om te slapen ,vang de vogels er uit en kijk of het een goed kweek koppel is. U kunt ook alle vogels in een ren zetten. Wanneer een bepaald koppeltje veel met elkaar optrekt, kunt u het paartje met de plantenspuit natspuiten en vangen. Dit gaat uiteraard minder eenvoudig wanneer u een bepaalde lijnen teelt of mutatie kweek gepland heeft en de koppeltjes op basis daarvan wilt samenstellen.
Een andere manier is het geslacht bepalen via DNA onderzoek.
Met behulp van een uiterst gevoelige en zeer betrouwbare DNA-analyse, kan het specifieke stukje DNA op de geslachtshormoon worden aangetoond, waarin mannelijke (ZZ) en vrouwelijke (WZ) vogels van elkaar verschillen.
Meer info

/ http://www.birdgenetics.nl/