Ceres amadine pop

CERESAMADINE

De Ceresamadine komt van Australië Hij houdt zich graag op in grasrijke gebieden met laag struikgewas, waarbij water niet mag ontbreken.
Zowel het mannetje als het popje zijn overwegend bruin tot donkerbruin gekleurd, terwijl de onderzijde en de onderstaartdekveren vuil wit zijn.
Bij de pop is het donkere roodbruine schedeltje aanzienlijk kleiner en de zwartrode keel is grauwer en kleiner.
De man heeft een purperrood voorhoofd en een zwarte keelvlek.
De borst en flanken zijn crème kleurig met daarop de voor dit vogeltje zo kenmerkende bruine golftekening die doorloopt tot op de stuitbevedering. De bovenstaartdekveren zijn, evenals de vleugeldekveren voorzien van een witte vlekken .
Beide geslachten zijn hierdoor goed van elkaar te onderscheiden.
Een ander geslachtskenmerk
is dat het mannetje een zacht en kort melodieus liedje ten gehore kan brengen.
Iets waartoe het popje niet in staat is
De jongen zijn bruin met en crème ondertoon; al het rood ontbreekt, evenals de golftekening: de onderzijde is meer grijsachtig wit van tint.
Er zijn div. mutaties gekweekt o.a de isabel
Ceresamadine's bouwen hun nestjes in nestkastjes in volière of broedkooi maar ook wel in struiken
Als nest materiaal gebruiken ze droog gras, mos, uitgeplozen sisal touw en kokosvezel. Ze maken vaak een klein nestje
De pop legt 4-6 eitjes die na ca. 12 dagen uitkomen. De jongen verlaten na +/- 20 dagen het nest en zijn na 1 maand
zelfstandig

Voeding;
Tropen mengsel aangevuld met tros gierst en groenvoer
tijdens de kweek veel dierlijke eiwitten zoals pinky`s ,meelwormtjes en eivoer

 


Ceres amadine Isabel

Ceresamadine Man